Thuiswerk info

Digitalisering van de wereld

Geplaatst op

In deze blog nemen we je mee naar het universum van het boek. Dit is in de negentiende eeuw in de vorm van de roman mateloos populair geworden. Tegenwoordig is het medium wat aan het wegzakken als het gaat om deze populariteit. Toch is er nog een geweldige toekomst voor het boek. Lees snel verder om dit te ontdekken. 

Nieuwe vaten, oude wijn

Nederlanders lezen graag, nemen hier de tijd voor en blijven het gedrukte leeswerk min of meer trouw. De bank en de slaapkamer zijn dan favoriete plekken. Het geprefereerde tijdstip is de vroege ochtend, namiddag of nacht. Als we kijken hoeveel Nederlanders er procentueel lezen en dit vergelijken met de rest van de Europese landen, dan staan we op nummer twee in het lijstje. Qua tijdsbesteding staan we in dit verband op nummer vier, met aan kop Finland. Het lezen van digitale content, zoals online nieuws, is de laatste jaren sterk gegroeid. Er lezen elke dag zo’n 6 miljoen Nederlanders online nieuws. Dat is zo’n 40 procent van de bevolking in de leeftijdscategorie 13 jaar en ouder. Ook het lezen van e-books is populair, vanaf 2012 is dit flink gestegen met zo’n 20%. Om deze teksten te consumeren is de e-reader het favoriete medium. Nieuwe boeken worden naast de gedrukte versie ook digitaal op de markt gebracht. 

Digitaliseringsprojecten

De laatste jaren zijn er diverse digitalisering projecten gaande, zoals het (onder andere)  boeken digitaliseren uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek. Zo wil men gedrukte werken (erfgoed) bewaren voor de komende generaties. Ook voor bedrijven is digitalisering van boeken en andere gedrukte documenten erg belangrijk. Hoe groot of klein een bedrijf ook is, de multinational of de startende freelancer die vanuit huis werkt, overal worden er analoge gegevens (gedrukt werk) verzameld die vanuit het oog op efficiëntie van de bedrijfsvoering beter gedigitaliseerd zouden kunnen worden. De voordelen van zo’n digitale verzameling of archief van documenten heeft veel voordelen. Denk hierbij aan: 

  • De veiligheid, niet ten prooi te vallen aan brand of water
  • Makkelijk doorzoekbaar 
  • Eenvoudig om documenten snel en veilig op te slaan
  • Er is een kopie van het archief te maken als back-up 
  • Het archief is vanaf afstand opvraagbaar zodat mensen makkelijker thuis kunnen werken.

Er zijn wellicht voor je eigen specifieke situatie nog wel een aantal voordelen van een digitaal archief te noemen.

Digitaal gaan

Het is dus duidelijk dat het consumeren van geschreven tekst in de toekomst meer en meer digitaal zal zijn. Nu geven veel mensen toch nog de voorkeur aan papier, zeker als het gaat om het lezen van langere teksten, zoals wetenschappelijke boeken. Maar naarmate de technologie de rust van het papier nadert, dan denken we bijvoorbeeld aan de e-reader die geen licht afgeeft (dit is de reden waarom dit het favoriete medium is) en het scherm de afmetingen van een riant boek krijgt, zal de leesgewoonte meer en meer digitaal worden. Al vinden we wel dat er media van kennis zouden moeten blijven bestaan die los staan van grote corporaties, kennismonopolies en energievoorzieningen. We moeten dus ook zuinig zijn op analoge media, zoals het boek. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt in onze blogs allerlei handvatten waarmee je verder kunt komen in je thuiswerk flow.

Contactgegevens

Via info @ thuiswerkinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden