Thuiswerk info

Eenmanszaak naar BV: wanneer neem ik de stap?

Geplaatst op

Het is vaak niet helder wanneer je als ondernemer van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap (BV) moet gaan. In deze blog leggen we je het verschil tussen de twee vormen uit en wat de voor- en nadelen van een overstap zijn.

Eenmanszaak versus BV

Een van de voornaamste redenen om over te stappen naar een BV is het risico dat je loopt wanneer je een eenmanszaak runt. Je bent bij de laatste rechtsvorm namelijk ook privé aansprakelijk. Bij een BV ben je niet persoonlijk aansprakelijk. Een BV is opgebouwd uit aandelen die niet op naam staan. Deze zijn te verhandelen, waardoor je externe investeerders kunt aantrekken. Ondernemen gaat altijd gepaard met het nodige risico. Zeker als je langdurige contracten aangaat met derden of voor financieringen aanvraagt. Het is dan goed om je zakelijk in te dekken door de juiste constructie te kiezen.

Schulden

Wanneer je onderneming schulden heeft, kan het zo zijn dat ze op een bepaald moment overgedragen moeten worden. Hetzelfde geldt voor bezittingen. Wanneer je een BV hebt gaat dit sneller dan bij een eenmanszaak.

Taakverdeling

Wanneer je bedrijf groeit zullen er mogelijk meer medewerkers komen die verschillende taken gaan uitvoeren, zelfs bestuurlijke taken. Met een BV kun je gemakkelijk een officiële taakverdeling maken.

Uitbreiden

Het is niet voor niets dat eenmanszaak een eenmanszaak heet. Dit is vanwege het feit dat de werkzaamheden meestal door één persoon gedaan worden. Gaat je bedrijf echter uitbreiden, dan is het mogelijk om ook meer personeel aan te nemen. Een BV maakt dit ook in juridische zin mogelijk.

Veel omzet

In het begin van je zaak zal de omzet vaak niet heel hoog zijn. Maar met de jaren kan je bedrijf groeien en daarmee ook de omzet. Wanneer je winst ongeveer 100.000 euro is, wordt het fiscaal interessant om over te stappen naar een BV. Dit komt door het feit dat de belastingtarieven voor een BV lager liggen dan bij een eenmanszaak.

Investeerders

Veel bedrijven profiteren van externe financieringen, dit kan gemakkelijker met een BV. Hoe dat kan? Het antwoord is eenvoudig: een BV heeft een vermogen dat opgebouwd is uit aandelen. Daarmee wordt het voor een investeerder gemakkelijk om aandelen in dit vermogen te krijgen. Op deze manier heb je iets waar externe partijen in kunnen investeren. Bij een eenmanszaak is extern investeren niet mogelijk, omdat het een bedrijfsvorm is die verbonden is met de naam van de ondernemer en niet opgebouwd is uit aandelen. Er is dus niets om te verhandelen.

Conclusie

Het oprichten van een BV vermindert het risico dat je loopt en je betaalt minder inkomstenbelasting. Schulden en bezittingen zijn gemakkelijker over te dragen. Ook is het een stuk gemakkelijker om een officiële taakverdeling te maken als je overstapt naar een BV.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt in onze blogs allerlei handvatten waarmee je verder kunt komen in je thuiswerk flow.

Contactgegevens

Via info @ thuiswerkinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden