Thuiswerk info

Hoe je je kunt voorbereiden op een assessment

Geplaatst op

Heb je gesolliciteerd naar een baan en ben je gevraagd om eerst een assessment te doen? Het lijkt misschien intimiderend, maar er is geen reden tot stress! Of nu je bekwaamheid, je persoonlijkheid  of je vaardigheid wordt getest, er zijn een paar stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden.

 

Bereid jezelf voor

  • Hou er rekening mee dat een assessment slechts één van de vele factoren zijn die bedrijven gebruiken om uit te vinden of je geschikt bent voor de job. Je hebt niet voor niets je CV opgestuurd.
  • Zorg voor een rustige omgeving. Veel werkgevers vragen sollicitanten om een test af te leggen voor het sollicitatiegesprek. Als je een test op afstand aflegt, beperk dan alle afleiding gedurende die tijd. Zet je telefoon uit en zorg ervoor dat niemand je in het midden van de test komt storen.
  • Lees de instructies. De meest voorkomende fout die testpersonen maken is overhaast de instructies lezen. Je kunt zoveel tijd nemen als je wilt om ze te lezen en te begrijpen. De instructies geven je zelfs vaak tips.

 

Maak kennis met de testen

Er zijn drie hoofdtypes van assessments: persoonlijkheids-, bekwaamheids- en vaardigheidstests. Maak jezelf vertrouwd met het type test dat je op het punt staat te doen, zodat je zich meer op uw gemak voelt.

  • Persoonlijkheidstests zijn bedoeld om eigenschappen te achterhalen die samenhangen met het succesvol uitvoeren van een bepaalde rol. Er zijn geen goede of foute antwoorden op deze tests, maar in specifieke functies zijn bepaalde eigenschappen bekend om je geschiktheid te voorspellen. Deze tests helpen werkgevers om vast te stellen of je gelukkig en comfortabel zou zijn in een functie.
  • Cognitieve testen meten je kritisch denken, probleemoplossend vermogen, aandacht voor detail en het vermogen om nieuwe informatie te leren en te gebruiken.
  • Deze testen laten werkgevers uitzoeken wat je al weet. Sommige tests controleren je basiskennis van wiskunde en verbale vaardigheden, terwijl andere bevestigen dat je weet hoe je een computer moet gebruiken, hoe snel je typt, of hoe goed je een bepaald Microsoft Office-programma kent.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt in onze blogs allerlei handvatten waarmee je verder kunt komen in je thuiswerk flow.

Contactgegevens

Via info @ thuiswerkinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden