Thuiswerk info

Loonregres: wat is het en waar moet ik rekening mee houden?

Geplaatst op

Wanneer je als werknemer arbeidsongeschikt raakt na een ongeval dat door een ander is veroorzaakt, heb je recht op een letselschadevergoeding. Er is echter nog een benadeelde partij; de werkgever. Deze is namelijk zijn werknemer voor een (lange) tijd kwijt. Gelukkig is het voor de werkgever mogelijk om deze kosten te verhalen op de veroorzaker.  Dit noemen we loonregres. In dit blog vertellen we je hoe dit proces precies te werk gaat en welke stappen je als werkgever moet zetten om een vergoeding te krijgen van de veroorzaker.

Schadevergoeding voor de werkgever

Veel werkgevers beschikken niet over de juiste juridische kennis om uit te zoeken welke rechten ze precies hebben bij letselschade bij de werknemer. Gelukkig zijn er veel juristen die gespecialiseerd zijn in loonregres. De werkgever heeft de plicht om bij arbeidsongeschiktheid voor minstens 2 jaar minimaal zeventig procent van het loon van de werknemer door te betalen. Dit is ook het geval wanneer er een derde partij de veroorzaker is. Hierbij komen nog kosten bovenop voor bijvoorbeeld arbo begeleiding en de re-integratie van de werknemer. Een normale verzekering tegen loondoorbetaling dekt niet alle kosten. Het is daarom belangrijk om een duidelijk en compleet overzicht te krijgen van alle (toekomstige) kosten, zodat deze verhaalt kunnen worden bij de veroorzaker. In het wetboek staat onder artikel 6:107a, tweede lid van het BW:

“Indien een werkgever verplicht is tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid van de gekwetste het loon door te betalen, heeft hij, indien de ongeschiktheid tot het werken van de gekwetste het gevolg is van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is, jegens deze ander het recht op schadevergoeding ten bedrage van de door hem betaalde loon, doch ten hoogste tot het bedrag, waarvoor de aansprakelijke persoon, bij het ontbreken van de loondoorbetalingsverplichting aansprakelijk zou zijn, gelijk aan dat van de schadevergoedingsverplichting tot betaling waarvan de aansprakelijke persoon jegens de gekwetste is gehouden.”

Volgens de wet is het dus nooit mogelijk om meer te vorderen dan het nettosalaris van de werknemer.

Samenwerking werknemer en werkgever

Indien een werkgever de loonschade wil verhalen op de veroorzaker, dan moet de werknemer hier wel aan meewerken, aangezien de werkgever moet bewijzen dat de arbeidsongeschiktheid te wijten aan de onrechtmatige daad die hem of haar is aangedaan. Verder is het handig om van tevoren een goede schatting te maken van het vermogen en inkomen van de aansprakelijke persoon. Mocht deze namelijk niet over de financiele middelen beschikken om de kosten te betalen, dan heeft het weinig zin om een hele procedure op te zetten. In het geval van een verkeersongeval is meestal de verzekaar aansprakelijk voor de schade. In dat geval is de verhaalbaarheid een stuk waarschijnlijk.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt in onze blogs allerlei handvatten waarmee je verder kunt komen in je thuiswerk flow.

Contactgegevens

Via info @ thuiswerkinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden