Thuiswerk info

Ontslag (nemen) in de proeftijd

Geplaatst op

Iedere werkgever die werknemers in dienst heeft, zal er ooit mee te maken hebben gehad of in de toekomst mee te maken krijgen: een mismatch tussen een nieuwe werknemer en de werkomgeving. Dit is de reden dat werkgevers vaak een proeftijd opnemen in een arbeidsovereenkomst. Op die manier kunnen zowel de werkgever als de werknemer kijken of de functie en werksfeer wel past. Maar wat houdt dit in en wat zijn de consequenties.

Consequenties ontslag in proeftijd

Tussen de werknemer en werkgever wordt een arbeidscontract aangegaan waarbij het veelal eerst voor een jaar wordt aangegaan. Binnen dat contract is er sprake van een proeftijd (meestal van één maand). Omdat beide partijen nog niet weten wat ze van elkaar kunnen verwachten en hoe de samenwerking  gaat lopen, wordt er gebruik gemaakt van de proeftijd. Indien een partij het niet ziet zitten dan kan zonder gevolgen het arbeidscontract worden ontbonden binnen deze periode. Ga je ontslag nemen in de proeftijd dan heeft dat dus voor jou en de werkgever geen consequenties. Dit is anders als je de proeftijd al voorbij bent en onder contract werkt.

Ontslag voorafgaand aan proeftijd

Zowel de werknemer als de werkgever mogen met een beroep op de proeftijd een arbeidsovereenkomst beëindigen, nog voordat de werkzaamheden daadwerkelijk begonnen zijn. Slechts in enkele gevallen kan de andere partij daarbij aanspraak maken op een schadevergoeding. Ontslag in de proeftijd tijdens ziekte is dus mogelijk, maar niet wegens een chronische ziekte of handicap. Het arbeidsrecht is de tak van het recht die de verhouding tussen een werkgever en een werknemer regelt.

Recht op ontslagvergoeding in proeftijd?

Als je werkgever je ontslaat in je proeftijd heb je geen recht op een ontslagvergoeding. Zoals je hebt gelezen is het juist de bedoeling om in de proeftijd er achter te komen of het wel de juiste kandidaat of de juiste werkomgeving is. Toch zijn er wel een aantal uitzonderlijke gevallen dat je wel een ontslagvergoeding kan aanvragen binnen je proeftijd. Bijvoorbeeld bij discriminatie of onredelijk handelen van je werkgever.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt in onze blogs allerlei handvatten waarmee je verder kunt komen in je thuiswerk flow.

Contactgegevens

Via info @ thuiswerkinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden