Thuiswerk info

Veelgemaakte fouten bij het afvoeren van bedrijfsafval

afvalcontainers

Geplaatst op

Het correct afvoeren van bedrijfsafval lijkt misschien een administratieve bijzaak, maar het is voor veel ondernemers een onverwachte kostenpost en bron van frustratie. Niet alleen omdat foutief afvalbeheer tot boetes kan leiden, maar ook omdat inefficiëntie geld en tijd kost. In deze blog bespreken we veelvoorkomende fouten die bedrijven maken bij het afvoeren van afval en hoe je ze kunt vermijden.

Onvoldoende scheiden van afval

Een van de meest gemaakte fouten is het niet of onvoldoende scheiden van afvalstromen. Veel bedrijven gooien papier, plastic, GFT en restafval op één hoop. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat recyclebare materialen verloren gaan. Bovendien kan het leiden tot hogere kosten, omdat restafval duurder is om af te voeren dan gescheiden afval.

Een goede eerste stap is het plaatsen van verschillende afvalbakken op strategische plekken binnen het bedrijf. Zorg er ook voor dat medewerkers weten welk afval waar thuishoort. Duidelijke instructies en visuele communicatie maken hierin echt het verschil.

Verkeerde afvalcontainer gebruiken

Het klinkt simpel, maar toch komt het vaak voor: bedrijven huren een container voor het ene type afval en gebruiken deze vervolgens voor een andere afvalsoort. Zo belandt er bijvoorbeeld bouwafval in een container bedoeld voor karton, of vertrouwelijke documenten tussen het restafval. Dit kan niet alleen zorgen voor een conflict met de afvalverwerker, maar ook leiden tot het niet-geleegd krijgen van de container of extra verwerkingskosten.

Als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van een restafval container, controleer dan altijd welke materialen daar wel en niet in mogen. Dit voorkomt misverstanden én onaangename verrassingen op de factuur.

Onregelmatig ledigen van containers

Het niet tijdig laten legen van containers leidt tot overvolle bakken, zwerfafval op het terrein en soms zelfs geur- of ongedierteproblemen. Aan de andere kant worden sommige containers juist te vaak geleegd, terwijl dat niet nodig is, wat onnodige kosten met zich meebrengt. Veel ondernemers kiezen bij het afsluiten van een contract voor een standaard leegschema zonder te kijken naar hun daadwerkelijke afvalproductie.

Een slimme oplossing is het monitoren van je afvalvolume over een bepaalde periode. Zo kun je beter inschatten hoe vaak de containers echt geleegd moeten worden. Veel afvalinzamelaars bieden tegenwoordig flexibele ophaalfrequenties of zelfs digitale monitoring aan.

Geen vaste afvalpartner

Sommige bedrijven schakelen voor elke afvalsoort of lediging een andere partij in. Dat lijkt in eerste instantie misschien handig of goedkoop, maar zorgt op de lange termijn juist voor inefficiëntie, miscommunicatie en een gebrek aan overzicht. Bovendien is het vaak duurder om meerdere kleine opdrachten te versturen dan te kiezen voor één partij die alles regelt. Een betrouwbare partner voor het afvoeren van bedrijfsafval zoals MilieuServiceNederland kan helpen om al je afvalstromen centraal te regelen. Zo behoud je grip op kosten, logistiek en regelgeving.

Onwetendheid over wet- en regelgeving

Veel ondernemers zijn onvoldoende op de hoogte van de verplichtingen rondom afvalscheiding en -verwerking. Zo is het voor sommige sectoren verplicht om bepaalde afvalsoorten gescheiden aan te bieden. Denk aan papier en karton, glas of vertrouwelijke documenten. Bij overtreding kunnen boetes volgen van de gemeente of het omgevingsdienst.

Het is daarom raadzaam om jezelf of een medewerker op de hoogte te stellen van de actuele wetgeving die geldt voor jouw sector. Veel afvalinzamelaars geven hierover praktische informatie en ondersteuning.

Geen aandacht voor gevaarlijk afval

Bedrijven die werken met chemische stoffen, verf, batterijen of elektronisch afval maken regelmatig de fout om dit niet apart te behandelen. Gevaarlijk afval vraagt om speciale inzameling en verwerking. Het mengen ervan met gewoon bedrijfsafval is niet alleen illegaal, maar ook schadelijk voor milieu en gezondheid.

Als jouw onderneming met dit soort materialen werkt, zorg dan dat je hiervoor een aparte inzamelstructuur opzet en dat medewerkers voldoende getraind zijn in het herkennen en veilig afvoeren ervan.

Vergeten contracten te evalueren

Een contract voor afvalinzameling wordt vaak eenmaal afgesloten en daarna jarenlang niet meer bekeken. Ondertussen kunnen afvalstromen, tarieven of wetgeving veranderen, waardoor je mogelijk onnodig te veel betaalt of niet meer aan de regels voldoet.

Gerelateerde berichten

Werkplek reserveringssysteem: sleutel tot succesvol hybride werken

Hybride werken is in een razendsnel tempo de nieuwe norm geworden. Waar we een paar jaar geleden nog massaal elke ochtend in de file stonden om op...

Lees meer

Over ons

Je vindt in onze blogs allerlei handvatten waarmee je verder kunt komen in je thuiswerk flow.

Contactgegevens

Via info @ thuiswerkinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2025 Alle rechten voorbehouden