Thuiswerk info

VOF omzetten naar een BV: een stappenplan

Geplaatst op

Het omzetten van een VOF naar een BV biedt meerdere voordelen: bij een VOF ben je hoofdelijk aansprakelijk terwijl bij een BV je slechtst aansprakelijk bent met het vermogen van de BV. In dit blog leggen we je uit hoe je een VOF kunt (laten) omzetten naar een BV. Voor dit blog hebben we informatie ingewonnen bij Standaard BV, een expert op het gebied van het oprichten van een BV.

Redenen om voor een BV te kiezen in plaats van een VOF

Een goede reden om voor een BV te kiezen is dat er beperkte aansprakelijkheid is; bij een BV is er niemand hoofdelijk aansprakelijk, terwijl bij een VOF dit wel het geval is. Een ander voordeel van een BV is dat er alleen vennootschapsbelasting betaalt hoeft te worden a 20-25%, en geen inkomstenbelasting a 52%. Bij een BV ben je ook niet aansprakelijk met je privé vermogen, terwijl dit wel het geval is bij een VOF.

Stappenplan VOF omzetten naar BV

Het stappenplan is per methode net even verschillend, maar in grote lijnen worden de volgende stappen gezet bij het omzetten naar een BV.

  • De eerste stap is de nieuwe BV opzetten en het inschrijven van de BV bij de KvK
  • Opstelling inbrengbeschrijving door de notaris. Hiermee worden de eigendommen van de VOF overgezet naar de BV.
  • De VOF wordt gestaakt en uitgeschreven bij de KvK
  • Bij de geruisloze en ruisende inbreng wordt er goedkeuring gevraagd bij de belastingdienst

Met activa-passiva inbreng je VOF omzetten naar BV

Voor startende ondernemers is de activa-passiva inbreng vaak de beste keuze voor het overzetten van een VOF naar BV. Deze methode is het meest eenvoudig. Het principe is eenvoudig: je verkoopt alle eigendommen en eventuele schulden van de VOF aan de BV. Je hoeft geen extra kosten te betalen voor het inbrengen van de eigendommen en je hebt geen toestemming nodig van de Belastingdienst.

Met geruisloze inbreng je VOF omzetten naar BV

Heb je fiscale reserves of een overwaarde op je bedrijfspand? Dan is de ruisende inbreng voor het omzetten van je VOF naar een BV een betere oplossing. Bij deze methode hoef je namelijk niet af te rekenen over fiscale reserves. Bovendien is deze methode geschikt wanneer je de omzetting met terugwerkende kracht wilt laten ingaan. Is de geruisloze inbreng voor 1 oktober van het huidige jaar voltooid, dan kun je deze laten gelden vanaf 1 januari van het huidige jaar.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt in onze blogs allerlei handvatten waarmee je verder kunt komen in je thuiswerk flow.

Contactgegevens

Via info @ thuiswerkinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden