Thuiswerk info

Waarom zou ik een stichting oprichten?

Geplaatst op

Wanneer je een stichting opricht kun je filantropische doelen nastreven en dit op een fiscaal aantrekkelijke manier. Er zijn stichtingen die zich het lot van de natuur aantrekken. Anderen richten zich meer op sociale doelen. Een stichting bestaat uit een bestuur en heeft geen leden. In deze blog nemen we de voordelen van een stichting oprichten met je door.

De voordelen van een stichting:

  • Je kunt personeel aannemen
  • Een sociaal doel nastreven
  • Je hoeft geen startkapitaal te hebben
  • De aansprakelijkheid is beperkt
  • Wanneer je geen onderneming voert, betaal je geen belasting.

Nadeel van een stichting:

  • Er zijn geen sociale verzekeringen mogelijk

Voordelen financieel

Een stichting wordt gezien als een rechtspersoon. Dit betekent dat je als bestuurder van een stichting niet of minder aansprakelijk bent voor eventuele problemen. Het kan zijn dat je een sociaal doel wilt bereiken en dat winst niet je belangrijkste drijfveer is. Een stichting is dan een goede rechtsvorm. Wanneer een stichting failliet gaat, ben je als bestuurder niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de stichting. De rechtspersoon is aansprakelijk voor de schulden. Als bestuurder van een stichting betaal je minder belasting dan de gebruikelijke loonbelasting. Een stichting mag geen winst uitkeren en er is geen loonregeling. Een bestuur mag zichzelf wel een salaris toekennen.

Imago voordeel

Wanneer we horen over een stichting, dan zien de meeste mensen dit als iets sympathieks. Toch is een stichting vaak verwerven met een bedrijf. Bedrijven richten stichtingen op omdat dit hen een goed imago geeft bij het grote publiek. Het is een beproefde manier om te laten zien dat je als bedrijf maatschappelijk betrokken bent.

Goed bruikbaar

De stichting is als rechtsvorm voor allerlei doeleinden te gebruiken: behartigen van belangen, beheer van geld of het administreren van zaken. Zo zijn er nog tal van zaken op te noemen waarbij een stichting een bruikbare rechtsvorm is.

Hoe richt ik een stichting op?

Bij het oprichten van een stichting is een bezoekje aan de notaris noodzakelijk. Er wordt namelijk een akte opgemaakt. De doelen van je stichting worden vastgelegd in de statuten. Je hoeft een stichting niet alleen op te richten, dit mag ook samen met anderen. Het leuke is dat je dit mag doen met een natuurlijke persoon, maar ook met een rechtspersoon. Verder moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het oprichten van een stichting kost geld, maar je hoeft geen startkapitaal te hebben.

Conclusie

Wanneer je doelen hebt die je na wilt streven, bijvoorbeeld het bevorderen van muziek in een bepaalde stad, maar je hebt geen winstoogmerk. Dan is het slim om een passende rechtspersoon te kiezen. De meest handige in dit geval is vaak de stichting. Met een stichting ben je als natuurlijke persoon niet aansprakelijk voor eventuele schulden bij een faillissement. Daarnaast hoef je geen loonregeling toe te passen, is het fiscaal aantrekkelijk en mag je jezelf een salaris uitbetalen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt in onze blogs allerlei handvatten waarmee je verder kunt komen in je thuiswerk flow.

Contactgegevens

Via info @ thuiswerkinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden