Thuiswerk info

Wat is ERP-systeem en wat heb je er aan binnen een organisatie?

Geplaatst op

Enterprise resource planning (ERP) is modulaire software die door grote en middelgrote organisaties gebruikt wordt om alle processen binnen het bedrijf te ondersteunen. Dat werkt een stuk efficiënter en sneller. Lees in deze blog over dit fascinerende systeem.  

Definitie: wat is ERP?

Een ERP-systeem bestaat vaak uit diverse modules die stuk voor stuk een aparte functie binnen het bedrijf hebben, zoals een module voor de administratie en een voor de verkoop. Het mooie van een ERP-systeem is, dat alle informatie in een database opgeslagen zit. Informatie, bijvoorbeeld van klanten, hoeft nu maar een keer ingevoerd te worden en is in principe overal in het bedrijf opvraagbaar. Vroeger moesten er vaak meerdere programma’s gebruikt worden voor de verschillende taken binnen het bedrijf. Daarbij was de informatie-uitwisseling tussen die programma’s vaak slecht mogelijk. Een wereld van verschil met het ERP-systeem dat een eenheid van verschillende modules is.

Voordeel ERP-systeem

  • Alle informatie is bruikbaar binnen het bedrijf
  • Er ontstaat meer samenhang in het bedrijf omdat je meer inzicht krijgt in de bedrijfsprocessen.
  • Er is vrijwel geen inconsistente data, want alle data wordt maar een keer ingevoerd in de database.
  • Verschillende modules zitten aan elkaar gelinkt, waardoor een verkoop direct de inkoopafdeling kan inschakelen zodat de voorraad op peil blijft. Dit is dus een verbetering van de interne communicatie.
  • Er is 1 leverancier waarbij je terecht kunt als er softwareproblemen zijn.
  • Een ERP-systeem is een flexibel systeem, want de modules kunnen worden toegesneden op de specifieke bedrijfsprocessen.

Nadelen ERP-systeem

  • Enterprice resource planning kan een behoorlijk prijskaartje hebben. Vaak sluit deze software niet aan op de specifieke bedrijfsprocessen waardoor de ERP-software met behulp van extra aangepaste software moet worden getweakt, zodat het past bij het bedrijf.
  • ERP vraagt erom dat medewerkers meegenomen worden in de implementatie van het systeem. Een ERP-systeem introduceren heeft alleen zin als de werknemers er goed mee uit de voeten kunnen, dus moet er aandacht besteed worden aan opleiding van medewerkers.
  • De managementlaag moet goed op de hoogte zijn van de invloed van een nieuw ERP-systeem. Helaas is niet elke consequentie van de implementatie van dit systeem goed vast te stellen.
  • Je wordt als bedrijf afhankelijk van een systeem, ligt het ERP-systeem plat, dan ligt direct je gehele bedrijf stil (maar dus wel een leverancier die het moet oplossen).

Wat kun je precies met een ERP-systeem?

Een ERP-systeem kan, wanneer goed geïmplementeerd, een grote aanwinst zijn voor een organisatie. Je kunt gemakkelijk rapportages maken, beter samenwerken en op elk moment van de dag zien hoe de cijfers ervoor staan. Daarbij werkt iedereen op dezelfde manier, in hetzelfde systeem. Daarmee kan tijdwinst en de doelstellingen voor kwaliteit worden behaald.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt in onze blogs allerlei handvatten waarmee je verder kunt komen in je thuiswerk flow.

Contactgegevens

Via info @ thuiswerkinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden