Thuiswerk info

Wat zijn je rechten als flexwerker?

Geplaatst op

De flexwerker komt steeds vaker in het nieuws. Niet alleen omdat het aantal Nederlanders dat flexibel werkt groeit, maar ook omdat er steeds meer onduidelijkheid is over de rechten en plichten van een flexwerker.

Wanneer ben je flexwerker?

De term flexwerker is erg algemeen en meestal vallen verschillende groepen onder deze overkoepelende term. Deze arbeidskracht heeft geen vast contract en werkt meestal een korte termijn voor één werkgever. De flexibiliteit, waaronder in het aantal te werken uren, staat centraal. Enkele voorbeelden van flexwerkers zijn onder ander de freelancer, de seizoensarbeider of de uitzendkracht. Een flexwerker is ideaal als een werkgever tijdelijk extra arbeidskrachten nodig heeft, bijvoorbeeld in de toerismesector als het hoogseizoen aanbreekt.

De arbeidsovereenkomst

Doordat je een tijdelijke werknemer bent, geniet je ook enkele voordelen ten opzichte van een vaste werknemers. Bij een tijdelijk contract van korter dan een half jaar mag geen proeftijd opgenomen worden. Ook mag er bij een kortlopende arbeidsovereenkomst geen concurrentiebeding in staan en moet je minimaal een maand van te voren te horen krijgen of een contract al dan niet wordt verlengd.

Kansen op een vast contact

Een werkgever mag je ook niet eindeloos tijdelijke contracten blijven aanbieden. Tegenwoordig moet je na een termijn van twee jaar, of 3 opeenvolgende tijdelijke contacten, een vast contract krijgen. Na deze periode is het voor een werkgever niet meer te verantwoorden om je flexibel in dienst te houden, je hebt immers je waarde al bewezen. Attendeer je werkgever hierop, of het een uitzendbureau of een directe baas is. Helaas bestaan er nog steeds schimmige constructies om aan deze verplichting te ontkomen, hoewel de rechten bij flexibel werken steeds beter worden. Wees er dus zelf ook attent op.

Heb je toch een geschil met je werkgever over je arbeidscontract? Loop eens langs bij het juridisch loket, waar je gratis advies kunt krijgen. Bij serieuze zaken is het verstandig een advocaat in het arbeidsrecht in te schakelen, zodat je zeker bent van deskundige bijstand.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt in onze blogs allerlei handvatten waarmee je verder kunt komen in je thuiswerk flow.

Contactgegevens

Via info @ thuiswerkinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden