Thuiswerk info

Leef je mooiste leven, werk aan je zelfvertrouwen

Geplaatst op

Veel mensen kampen met onzekerheid. Ze zijn niet altijd onzeker, maar vaak in bepaalde situaties, bijvoorbeeld op het werk. Dat kan met allerlei redenen te maken hebben. In deze blog nemen we een aantal voorbeelden met je door en wat je er aan kunt doen. Doe er je voordeel mee. Een van de mogelijke oplossingen is het volgen van een leiderschapstraining.  

Twijfel

We zullen de laatsten zijn om te stellen dat gezonde twijfel een probleem is. Kritisch zijn op je handelen en wandelen is juist een groot pluspunt, maar wanneer er ‘te’ voor komt te staat verandert de zaak. Je zult je dan ook minder happy voelen dan je zou kunnen zijn. Mensen zijn nooit helemaal onzeker, twijfelen niet in alle contexten, maar bijvoorbeeld in een zakelijke of formele setting. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

·        In het verleden hangen

Mensen die met hun gedachten blijven vasthouden aan dingen die fout gegaan zijn, zullen in het heden last hebben van negatieve gevoelens en onzekerheid. ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen enkele garantie voor de toekomst’, dus ook de negatieve zaken zeggen niets over je toekomst.

·        Menselijk handelen

Soms ontstaat onzekerheid door menselijk handelen, al dan niet met een verkeerde intentie. Mensen kunnen heel vervelend gedrag vertonen en ermee omgaan is lang niet altijd een pretje. Het beste is om de situatie direct te adresseren. Laat horen wat je van een bepaalde situatie vindt. Zo smoor je de problemen in de kiem. Kom je er niet uit, zoek het dan hoger op.

·        Je skills

Het kan zo zijn dat je skills nog niet helemaal op niveau zijn voor de baan die je doet. Dat kan je onzeker maken. Veel mensen gaan door zo’n proces heen, dat hoort er vaak bij. Toch kan het zijn dat het opleidingstraject niet afdoende aansluit op jouw skills, dan is feedback geven een middel om de situatie beter te maken. Na verloop van tijd groei je in je functie.

Situatie afhankelijk

Onzekerheid is situatie afhankelijk, maar hangt wel samen met bepaalde karaktereigenschappen, bijvoorbeeld jezelf en je handelen over analyseren en te kritisch zijn. Ook te veel bezig zijn met wat mensen van je vinden, is meestal een valkuil waarin onzekerheid kan groeien. Het punt is dat de meeste mensen vooral met zichzelf bezig zijn en daardoor veel minder op jou letten dan je denkt. En als ze op je letten is het doorgaans niet negatief. En als het wel negatief is, dan kun je onderzoeken of het terecht is. En wanneer dit niet zo is, besteed er dan niet te veel aandacht aan. Natuurlijk kun je wel positieve oplossingen bedenken, maar pieker er niet te veel over.

Een cursus volgen

Wanneer je kampt met onzekerheid kan dit je leven danig verstieren. Gelukkig is er hulp voor deze problemen, namelijk coaching. Sommige mensen zien zo’n (persoonlijk) leiderschapscursus niet zitten, maar het is echt een verrijking voor je leven, dat veel leuker gaat worden omdat je niet zo zwaar meer tilt aan dingen. Maak je dagen lichter, leef je mooiste leven en kies ervoor om je onzekerheid het hoofd te bieden.

Conclusie

Onzekerheid kan de kop op steken in uiteenlopende contexten. Vaak heeft het met ervaringen en skills te maken waar je niet positief over denkt. Doormiddel van een leiderschapscursus kun je zelfverzekerder worden. Bouw aan je zelfvertrouwen.

Ontdek meer

Op ons zakelijke platform vind je inspirerende blogs om je business nog beter te maken en. Check onze tips voor bedrijfsverpakking. Hoe hou je technisch personeel binnen boord? Je vindt de antwoorden op je vragen op onze site.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt in onze blogs allerlei handvatten waarmee je verder kunt komen in je thuiswerk flow.

Contactgegevens

Via info @ thuiswerkinfo.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden